Söndags fina hästar

Dagens röda outfit, nä men så här fin va Tingeling när jag red henne idag + så hade jag röda ridbyxor.

Clara hade matchat Klippen i rosa och Clara hade rosa ridstrumpor, har tyvärr ingen bild på det.

//Systrarna

Tingeling är lika fin som vanligt:



Huvud värk men kör endån !

Igår så var jag hemma från skolan, hade jätte ont i huvudet. Så jag vilade och bakade bonnkakor. På eftermiddagen så drog jag ut i stallet och mockade och körde ut en sväng på sulkyn ut i stormen med Bessy ! Usch vad kallt det var!

Nu (idag) så kom jag precis in i bussen, är det oväder ute eller? -Ja!


//Elise


Bilder från igår när jag körde superpärlan Bessy:

Träns!

Super duper snyggt träns med böjt pannband med 3 rader glittrandestenar. + en bred svart nosgrimma. Tränset finns att köpa på: www.ridsportonline.se för 779:-

Vårdag!

Åh vilken härlig dag det har varit idag! Jag började dagen med att städa mitt rum.. Sen gick jag och mamma ut och gick. Sen så följde hon med mig ut i stallet runt lunch för att hjälpa mig med Tingeling. När vi skulle ta in henne från hagen så var hon verkligen jobbig, ville bara springa ut från boxen hela tiden och skulle sparka och ha sig. Vi skulle egentligen tömköra henne men vi longerade henne inspänt istället. Hon var verkligen en pärla när jag longerade henne, så duktig!
Efter det så tog jag på Bessy selen och sulkyn och körde henne, hon var pigg. Jag mamma och Axel körde i väg till skog och åker mark och jag körde henne i olika gång arter och sånt! Hon var verkligen pigg. Det var jätte roligt, ska försöka köra med Bessy oftare!

Det är så roligt nu när hästarna har fått vårkänslor hela stämningen i stallet och hästarna blir verkligen härlig!

Imorgon är det skola igen, har bara ett prov denna vecka ( tror jag) -spanska prov. Och det är på tisdag.

// Elise

Bild på Bessy när vi körde idag:

Hejsan!

Anledningen till att det inte blivit något bloggande är för att det inte blivit något ridande eller longering alls under hela förra veckan och denna veckan, pga detta vädret och marken, antingen är det is eller så är det as hårt i backen! I helgen blev det inte någon fototagning för jag orkade inte ha med mig min kamera.

Jag har några bilder från i går, som jag tog med mobilen.

//Elise

Vila för Tingeling !

Den här veckan har Tingeling haft vila.. Inte ridit eller tränat henne alls, har dels inte haft tid och så har det vart glashalt, hårt, och så dålig mark.. Men har i alla fall kunnat gosa med henne varje dag!

Igår så var jag och spelade innebandy, har även (nu när jag inte kunnat rida) cyklat en runda, nästan varje dag.

Om det äntligen kan vara varmt och om det kan vara fina vägar och sånt, så tänker jag motionera Tingeling, Molly & Bessy . Klippen tror jag Clara ville rida 😄 men i alla fall så hoppa vi på fint väder imorgon.. Jag ska försöka ta lite bilder imorgon och sånt..

// Elise

Hejsan!

Idag när jag kom hem från skolan mockade. Sedan när jag skulle gå in så skulle jag stänga av vattnet, så jag kom in där och tryckte ner handtaget, sen så kom Elise och sa att det var översvämning i stallet. Fast det var nån centimeter högt vatten. Jag hade alltså dragit handtaget åt fel håll. ;( :( Men ja, annars har det inte hänt så mycket. Har vart i skolan och haft bad och räknat i matteboken. ;)

Eskradon 2013 vår/sommar.

Har precis läst att eskadron kommer att gå all in på häst modet i år, och jag älskar det! grönt, rutigt, flaggor, det mesta.. Håll utkik!
//Elise

Synen skiljer sig åt mellan hästraser!

Det förekommer att hästar har synfel och det ser ut att finnas skillnader mellan olika hästraser. Intressant är också att synen verkar kunna påverkas både av generna och av miljön under uppväxten - något som skulle behöva undersökas närmare när det gäller hästar. Synfel hos hästar är inte så vanligt men det finns i de flesta studier en tendens till att de är översynta, det vill säga de ser bra på långt håll och dåligt på nära håll. Det är logiskt med tanke på hur vildhästen lever. Forskare som undersökt hästögon såg i en studie av 15 hästar att 7 ögon var närsynta, 13 var översynta och 10 var normalsynta enligt vår definition. Föds översynta Det har gjorts undersökningar av några svenska hästars syn, av veterinärstudenter på SLU. De såg att föl föds översynta vilket många uppfödare har upplevt - då fölet inte alls verkar kunna se staketet i hagen på nära håll om det inte är väldigt rejält. Äldre hästar tenderar att bli mer närsynta och i en av studierna från SLU, där medianåldern på hästarna var elva år, var drygt en fjärdedel av hästarna det. Studenterna hittade även skillnader mellan raser. Fullblod verkade vara närsynta i större utsträckning än genomsnittet och islandshästar var oftare översynta. Spanska forskare har nyligen gjort en omfattande studie på 135 hästar där de fick annorlunda resultat - 30 procent av hästarna var närsynta och 15 procent var översynta. Om hästarna delades upp i renrasiga PRE och korsningar visade det sig att bland PRE var 36 procent närsynta och bara 6 procent översynta. Hos korsningarna däremot var 22 procent närsynta och 28 procent översynta. Runt 40 procent av hästarna i studien var astigmatiker. Synen kan påverkas av miljön Synfel kan bero både på arv och på miljö, det har bland annat visats i en studie på katter. Om katterna inte fick möjlighet att se på långt håll under sin uppväxt blev de i större utsträckning närsynta som vuxna. Det skulle eventuellt kunna förklara skillnaden mellan hästraser eftersom det till exempel är vanligare med extensiv uppfödning bland islandshästar än bland fullblod. En annan teori är ett omedvetet avelsurval hos fullbloden, som har gynnat hästar som ser bra på nära håll och som inte störs av föremål långt bort. Inget nytt fenomen Närsynta hästar är inget nytt! Taget från hippson.se.

Outfit!

Outfit att ha ute i hagen.. Finns på hööks! // Elise

Dagen!

En härlig vårdag var det idag! Solen sken, och det var hyfsat varmt! Runt lunch tiden så sadlade jag Tingeling, och tog en ridtur i skritt och trav! Hon var lite sprallig i benen, för att dom körde med massa maskiner hela tiden. Men hon skötte sig bra, som vanligt! Igår blev det ingen ridnig. För det var typ storm och glashalt på vägarna, så vi struntade i det! Idag kommer pappa och mamma hem från huvudstaden, dom har varit där hela helgen! //Elise

Sorry!

Förlåt för denna usla bloggning, blir bättre till veckan ! Vi båda har haft mycket och göra! Men somsagt till veckan blir det mer!

// Systrarna

Barbacka träning!

Igår så red jag barbacka på en åker, kände igenom henne och böjde och svängde... Sen red jag ut en sväng för att öva henne på att trava rakt spår. Anledningen till att jag red barbacka var för att sadeln är ju sne, och Tingeling behöver börja lyssna på mina hjälper och skänklar jag ger till henne och jag behöver öva på att använda skänklarna och hjälperna rätt, man når ju bättre runt om hästen om man rider barbacka också! ☺

//Elise

Bilderna från igår:
(Försökte redigera lite, men blev ju sådär va 😕)

RSS 2.0